Francuska Kuchnia

Croque Madame, czyli francuskie tosty z szynką, serem i jajkiem

28 lipca 2019

Łatwe i proste w przygotowaniu. Jeśli masz ochotę na szybkie francuskie śniadanie, przygotuj Croque Madame!

Croque Madame w wolnym tłumaczeniu oznacza “chrupiąca pani”. I nie ma się co dziwić – bo właśnie o chrupkość tej kanapki tutaj chodzi. Znana wszystkim Francuzom Madame to idealny pomysł na syte paryskie śniadanie. Podawana w każdej restauracji w towarzystwie różnych dodatków, jak awokado czy sos beszamelowy. Nie ma jednej idealnej receptury, więc każdy może dodać do niej coś od siebie. Podzielę się z Wami prostym i szybkim przepisem, ale i wyjątkowo smacznym.

Składniki do przygotowania dwóch porcji:

  • 4 tosty chleba tostowego
  • 50 g tartego sera żółtego
  • 4 plasterki ulubionej szynki
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 3-4 jajka
  • 3-6 łyżek mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  1. Dwie kromki chleba tostowego smarujemy musztardą dijon. Kładziemy na nich kolejno plasterek szynki, starty ser i drugi plasterek szynki. Zakrywamy pozostałymi tostami.
  2. W misce lub głębokim talerzu rozbijamy jajko i dodajemy trzy łyżki mleka. Roztrzepujemy. Maczamy w tym naszą kanapkę z obu stron. Jeśli nie starczy jajek na kolejną kanapkę, dobijamy drugie i znowu dodajemy mleko.
  3. Rozgrzewamy masło na gorącej patelni. Kładziemy na niej naszą kanapkę i smażymy z obu stron aż do widocznego zarumienienia.
  4. Na osobnej patelni smażymy jajka sadzone, doprawiamy je pieprzem i solą.
  5. Kanapki przenosimy na talerz i kładziemy na nie usmażone jajka.

Bon Appétit!