Francuska Kuchnia

La Chandeleur, czyli święto naleśników!

2 lutego 2017

Tak, naleśniki we Francji mają swoje święto!

I właśnie przez takie rzeczy zadaję sobie pytanie: Dlaczego nie urodziłam się we Francji? Świętowanie jedzenia, a szczególnie słodkiego jedzenia to zawsze dobry pomysł. No ale kto, jak nie Francuzi potrafią celebrować je w ten sposób?

La Chandeleur, czyli święto naleśników obchodzone jest we Francji 2 lutego. Tego samego dnia w Polsce wypada chrześcijańskie święto Ofiarowania Pańskiego, znane również jako Matki Boskiej Gromnicznej. I to właśnie od świecy powstała francuska nazwa tego dnia. “Chandelle” oznacza świecę, która symbolizuje błogosławione światło małego Jezusa przyniesionego po raz pierwszy do Świątyni.

Ale dlaczego akurat naleśniki? Podobno ówczesny Papież Gelazjusz I nakazał rozdawać naleśniki zmęczonym pielgrzymom, którzy tego dnia przybyli do Rzymu z czterech stron świata.

Francuzi wierzą również, że kształt i kolor naleśnika mogą symbolizować słońce, które zapowiada długo wyczekiwaną wiosnę. Więc… Chyba czas to sprawdzić u nas!

No więc jak? Gotowi do smażenia? 🙂

Przepis na pyyyszne francuskie naleśniki!

Składniki:

– 150 g mąki

– 250 ml mleka

– 25 g masła

– jedno jajko

– 3 łyżki cukru pudru

– łyżka oleju

Dekoracja:

– 2 łyżki płatków migdałowych

– pół szklanki mrożonych malin

– pół tabliczki mlecznej czekolady

– 2 łyżki oleju

– opcjonalnie łyżka jogurtu naturalnego

Sposób wykonania:

  1. Masło rozpuszczamy, a następnie studzimy.
  2. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy do niej roztopione masło i dokładnie mieszamy.
  3. Mieszamy cukier puder, olej i jajko. Dodajemy wszystko do naszej masy. Dokładnie wymieszać.
  4. Powoli wlewamy mleko i ubijamy ciasto.
  5. Nagrzewamy patelnie z olejem i delikatnie nalewamy na nią nasze ciasto.
  6. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy naleśniki będą już gotowe polewamy je czekoladą. Maliny wrzucamy do blendera (opcjonalnie możemy dodać łyżkę jogurtu naturalnego) i przelewamy pojemnika na sos. Naleśniki dekorujemy migdałami.

Bon Appétit!