Aktualności Francuska Kuchnia kultura

Le jour du Macaron, czyli Dzień Makaronika

20 marca 2017

Takiego święta we Francji (i nie tylko) nie mogło zabraknąć!

Le jour du Macaron, czyli Dzień Makaronika obchodzony jest od 2005 roku. To święto zapoczątkował sam Pierre Hermé, cukiernik, którego makaroniki są znane na całym świecie.

20 marca, we wszystkich cukierniach Pierre Hermé, możemy skosztować tego wyjątkowego deseru, a cała kwota ze sprzedaży jest przeznaczona na konkretny cel charytatywny. W tym roku jest to organizacja Vaicre la Mucoviscidose, która pomaga osobom cierpiącym na mukowiscydozę. Specjalnie na 12. edycję Dnia Makaronika, Pierre przygotował 24 wyjątkowe smaki, które są dostępne wyłącznie na tę okazję.

Jedna darowizna = jeden makaronik

Oficjalny hasztag tego dnia to #JourDuMacaron.

https://www.facebook.com/pierre.herme.paris/

https://www.facebook.com/pierre.herme.paris/

 

Czym są makaroniki?

Symetryczny deser, idealnie wygładzony, jednak o chropowatym spodzie, z intensywnym w smaku ganache. Makaroniki, czyli macarons są dla Francuzów tym, czym dla Amerykanina muffinki. Nieodłączny już symbol Paryża, który przyciąga do witryn sklepowych turystów z całego świata pięknymi pastelowymi kolorami.

Więcej o makaronikach pisałam już dwa lata temu na blogu: SŁODKI SMAK PARYŻA. Zapraszam!