Francuska Kuchnia

Magdalenki à la Red Velvet podane na 3 sposoby

14 marca 2018

Z francuskiej kuchni zdecydowanie najbardziej uwielbiam desery. Nie ukrywam, że jako typowy frankofil na pierwszym miejscu postawię oczywiście dobrze przygotowane makaroniki. Jednak! Magdalenki znajdą się tuż za nimi.Magdalenki wyróżniają się swoją specyficzną formą, która przypomina muszelki. Aby uzyskać ten niecodzienny kształt potrzebna jest specjalna forma – silikonowa lub metalowa. Najprostszą formę możemy kupić już za ok. 20 zł.

Najbardziej klasyczny przepis na magdalenki to te o cytrynowym smaku. Znajdziecie go w tym wpisie: PRZEPIS NA CYTRYNOWE MAGDALENKI. Jednak co jest najlepsze – tym deserem możemy się bawić na naprawdę wiele sposobów!

Tym razem, chciałabym się z Wami podzielić przepisem na magdalenki à la Red Velvet Cake, które możemy podać na aż trzy różne sposoby. Nieskromnie muszę przyznać, że… nigdy nie jadłam tak pysznych magdalenek! Nawet we Francji! (PS. to prawda!) Magdalenki z tego przepisu tuż po ostudzeniu są aromatyczne, puszyste i delikatnie miękkie. Gwarantuję, że się zakochacie w tym smaku!

Składniki, których będziemy potrzebować (na ok. 18 magdalenek):

  • 90 g masła
  • 95 g mąki pszennej
  • 45 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • niecała łyżeczka aromatu waniliowego
  • łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego w proszku lub płynie
  • szczypta soli

Przepis:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 160°C z termoobiegiem.
  • Formę na magdalenki delikatnie smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  • W rondelku roztapiamy masło. Ściągamy z ognia i dodajemy miód. Mieszamy do połączenia się składników.
  • Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli.
  • Kiedy masło z miodem już ostygnie, dodajemy do miski z suchymi składnikami. Mieszamy do uzyskania spójnej masy.
  • Wbijamy jajka, dodajemy aromat waniliowy oraz barwnik spożywczy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

  • Ciasto nakładamy łyżką do formy. Każda foremka musi być w całości zakryta.
  • Magdalenki pieczemy około 12 minut – dla mnie ten czas był idealny.

Po upieczeniu magdalenki powinny być sprężyste, miękkie i puszyste.

Skoro magdalenki mamy już upieczone, to teraz kolej na ich podanie. Z czym najlepiej możemy je połączyć?

Cukier puder – idealnie podkreśli delikatną słodycz magdalenek

Lukier z posypką ze zmielonych migdałów

Składniki na lukier:

  • jedno białko
  • 120 g cukru pudru
  •  + zmielone migdały

Białko i cukier puder mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Maczamy w nim część magdalenki, posypujemy zmielonymi migdałami i odstawiamy do zaschnięcia lukru.

Magdalenki podane z kremem z mascarpone

Składniki na krem:

  • pół opakowania serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżeczki cukru pudru

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy do momentu stężenia kremu. Makaroniki maczamy w kremie i voilà!

No to teraz Wasza kolej!

Bon Appétit!