Francuska Kuchnia

Mardi Gras + przepis na eklerki

22 lutego 2017

 

Francuzi też mają swój Tłusty Czwartek!

I to… we wtorek! Wiadomo – u Francuzów wszystko jest na odwrót! We Francji, podobnie jak w Stanach Zjednoczonych, obchodzi się Mardi Gras, tzw. tłusty wtorek. W tym roku wypada on 28 lutego i jest to dzień przed Środą Popielcową, a także ostatni dzień karnawału. Z tego powodu Francuzi muszą nieco zaszaleć!

Identycznie jak u nas, tego dnia Francuzi opychają się słodkimi deserami do syta. Najczęściej jedzą naleśniki, gofry czy des bugnes, czyli odpowiedniki naszych faworków.

http://www.pleinevie.fr/article/recette-des-bugnes-moelleuses-17583

http://www.pleinevie.fr/article/recette-des-bugnes-moelleuses-17583

Oprócz pysznych deserów, w całej Francji organizowane są liczne parady i pochody. Całe ulice zamieniają się w jedną dużą imprezę, na której większość ludzi przebiera się w kolorowe i odważne kostiumy.

http://www.lpfcafe.com/the-history-of-french-mardi-gras/

http://www.lpfcafe.com/the-history-of-french-mardi-gras/

http://globerove.com/france/mardi-gras-clothing-in-france/2857

http://globerove.com/france/mardi-gras-clothing-in-france/2857

http://thedrudgereort792.web.fc2.com/free-essays/paper-20162192822/

http://thedrudgereort792.web.fc2.com/free-essays/paper-20162192822/

 

Z okazji zbliżającego się Mardi Gras postanowiłam przygotować równie słodki i uwielbiany przez Francuzów deser – eklerki! No bo kto nie kocha eklerków?!

Mam dla Was bardzo prosty przepis, który bez najmniejszego problemu będziecie mogli wykonać w swojej kuchni.

Co nam jest potrzebne?

Ciasto:

  • 125 g masła
  • 250 ml wody
  • 250 g mąki tortowej
  • 5 jajek

Krem:

  • krem budyniowy z karpatki (można kupić w sklepie)
  • mrożone maliny

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • cukier puder
  1. Masło rozpuścić w garnku, dodać wodę i zagotować
  2. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać do momentu, aż ciasto będzie sprężyste i gęste. Ostudzić
  3. Przełożyć do miski i po kolei dodawać jajka, wciąż mieszając łyżką lub mikserem na niskich obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
  5. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia
  6. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na długość ok. 7 cm i szerokość ok. 2 cm
  7. Pieczemy ok. 25 minut – do momentu uzyskania złotego koloru
  8. W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy wg opakowania
  9. Po upieczeniu studzimy eklerki i kroimy wzdłuż
  10. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy wg uznania
  11. Dodajemy całe maliny do środka
  12. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło – oto nasza polewa – smarujemy nią górę naszych eklerków lub przystrajamy samym cukrem pudrem

Bon Appétit!

Processed with VSCO with a5 preset

 

Processed with VSCO with a5 preset

 

Processed with VSCO with a5 preset

 

Processed with VSCO with a5 preset