Francuska Kuchnia

Przepis na cytrynowe magdalenki

12 lutego 2017

To zdecydowanie jeden z najbardziej aromatycznych francuskich deserów.

Delikatne, miękkie i niezwykle intensywne w smaku. Francuskie magdalenki to jeden z najbardziej popularnych deserów w całej Francji. Jednak do dzisiaj nie wiemy, kto jest autorem tego słodkiego przepisu. Pewne źródła dowodzą, że książę Lotaryngii, były król Polski Stanisław Leszczyński, nauczył tego przepisu swoją francuską kucharkę w XVIII wieku.

Magdalenki to puszyste i wilgotne maślane biszkopty. Kształtem przypominają muszelki, więc do ich upieczenia potrzebujemy specjalnej formy do pieczenia.

Processed with VSCO with hb1 preset

Przepis na magdalenki jest bardzo prosty, lecz musimy poświęcić na ich przygotowanie trochę czasu, a także dokładnie przestrzegać przepisu. Jednak te maślane ciasteczka potrafią się smakowicie odwdzięczyć! I mam nadzieję, że zakochacie się w ich smaku, tak jak ja 🙂

Co jest najlepsze w tym deserze? Można łączyć tu naprawdę wiele smaków! Jednak dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na tradycyjne magdalenki z nutką skórki z cytryny.

Przepis na 16 magdalenek:

  • 55 g masła
  • 2 jajka
  • niecała łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 65 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C.
  2. Formę na magdalenki delikatnie wysmarować masłem i oprószyć mąką.
  3. Mąkę przesiać, zetrzeć skórkę z cytryny.
  4. Roztopić masło i ostudzić w temperaturze pokojowej.
  5. Do miski wbić jajka, dodać aromat waniliowy oraz sól i miksować na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta.
  6. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać cukier i miksować przez ok. 5 minut.
  7. Do masy stopniowo dodajemy mąkę, za każdym razem delikatnie mieszając (już nie mikserem).
  8. Dodać skórkę z cytryny i roztopione masło. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
  9. Ciasto nakładamy łyżką do formy. Każda foremka musi być w całości zakryta.
  10. Magdalenki pieczemy ok. 15 minut – do momentu nabrania złotego koloru.

Magdalenki najlepiej smakują na ciepło oraz maczane w herbacie i kawie 🙂

Bon Appétit!