Francuska Kuchnia

Tydzień Francuski w Lidlu – moje TOP 5 produktów

22 maja 2018

Przyznam, że zawsze z dużą niecierpliwością czekam na Tydzień Francuski w Lidlu. W Polsce rzadko możemy trafić na dobre francuskie produkty, które nie mają wygórowanych cen. Jako że już od dłuższego czasu śledzę pojawiający się w ofercie Lidla francuski asortyment, chciałabym się z Wami podzielić moimi ulubionymi przysmakami!

Francuski Tydzień w Lidlu trwa od 21 maja do wyczerpania zapasów.

Tarta z ciasta francuskiego z nadzieniem śmietanowo-serowym z porem

Ciasto francuskie kocham, a w szczególności tarty! Ta z nadzieniem śmietanowo-serowym z porem idealnie trafiła w moje kubki smakowe. Jest delikatna i z lekko chrupiącym spodem. Co prawda porcja jest niewielka, dla jednej osoby, ale zdecydowanie warto jej spróbować.

Makaroniki – 4 smaki

Uwielbiam makaroniki i mogłabym je jeść codziennie. Dlatego kiedy po raz pierwszy kupowałam makaroniki z Lidla, nieco obawiałam się tego smaku. Jednak muszę przyznać – jak na makaroniki mrożone są one naprawdę bardzo dobre! Dostępne smaki to malina, czekolada, pistacja oraz kawa. No i cena za 12 makaroników jest bardzo atrakcyjna.

Mini Salami

Mini Salami to idealne rozwiązanie na małą przekąskę. Są suszone według tradycyjnej receptury na świeżym powietrzu, więc mają w sobie wyjątkowy aromat, którego nie mają zwykle wędliny typu salami. Do czego najbardziej pasują? Do piwa!

Crème brûlée

Muszę to przyznać – to mój ulubiony produkt z całego asortymentu Tygodnia Francuskiego. Uwielbiam francuskie desery, ale ten crème brûlée jest tak pyszny, że podobnego nie jadłam nawet w Paryżu! Mocno, mocno polecam wszystkich miłośnikom słodkości.

Kremowy, miękki ser podpuszczkowy dojrzewający, z pasteryzowanego mleka krowiego

Francja znana jest przede wszystkim z serów, więc oferta Lidla podczas Tygodnia Francuskiego jest pełna różnorodnych serowych propozycji. Za każdym razem staram się wybrać i posmakować czegoś nowego. Tym razem padło na ser podpuszczkowy dojrzewający (w którym masa serowa otrzymywana jest przez ścinanie mleka podpuszczką, a następnie poddawana jest dojrzewaniu.), z pasteryzowanego mleka krowiego. Jest bardzo delikatny – idealny dla osób, które nie przepadają za zbyt wyrazistymi smakami sera.

Mieliście już okazję próbować produktów z Tygodnia Francuskiego? Jestem ciekawa, które z nich z są Waszymi ulubionymi!